3 napos tésztakúra a könnyebb emésztésért
forrás: wellnesscafe.hu 2009.08.24. 12:20
Tekerheted villára, sütheted ropogósra, egy biztos: a tésztának nehéz ellenállni. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy tele van vitaminnal és értékes ásványi anyagokkal akkor az idei ősz nem múlhat el egy háromnapos tésztakúra nélkül. Lássuk miért!
Tésztaváltozatok egy témára
A tésztának számtalan fajtája létezik, amely függ attól, hogy milyen gabonából készült, és mit adtak még hozzá. Az írásos emlékek – és a régészeti leletek tanúsága szerint, már eleink sem vetették meg ezt a laktató, de annál egészségesebb finomságot: a kínaiak például kétezer éve fogyasztják.
Amit a tésztáról tudni érdemes:
- Magyarországon ma főleg a 4- és 8 tojásos, búzából készült tészták vannak forgalomban. Ám egyre nagyobb az érdeklődés a durumbúzából, rizsből készült termékek iránt is
- Készülhet fehér- és teljes kiőrlésű lisztből
- Dúsítható természetes színező anyagot tartalmazó zöldségfélékkel - például sárgarépával vagy spenóttal
- A tészta könnyen emészthető: a teljes kiőrlésű lisztből készült fajtáknak magas a rosttartalmuk, így javítják az emésztést, mert a rostok segítik a bélrendszerben a már emésztett táplálék tovább haladását. Ha ezt a fajtát választod, biztos nem maradsz éhes, mert magas a telítő értékük is
- A búzából készült tészták gazdagok B vitaminban
- A durumbúza lisztje, tojás nélkül is (magas sikértartalmánál fogva) kiváló minőségű alapanyag tésztához
- A rizslisztből készült tészták nem csak színesítik az étrendünket, de nagyon gyorsan elkészíthetők
Próbáld ki háromnapos tésztakúránkat: mert könnyű megemészteni – éhségérzet nélkül, javítja az emésztésed, és olyan értékes vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz juttatja a szervezeted, mint: a B vitamin, kalcium, foszfor, kén, kálium, nátrium, vas, cink, mangán, réz és szilícium.
1. Nap
Reggeli: 1 db főtt tojás, 1 db kornspitz, 10 dkg friss uborka
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 db tojás
1 db kornspitz
10 dkg friss uborka
só
Elkészítés:
A tojást ízlés szerint lágyra főzzük és megsózzuk. A kornspitzzel, és az uborkával fogyasztjuk.
Tízórai: Grapefruit
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 db 50 dkg-os grapefruit
Elkészítés:
A grapefruitot alaposan megmossuk, majd félbe vágjuk és kikanalazzuk a gyümölcsöt a héjából.
Ebéd: Lecsós, kolbászos penne tészta
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
6 dkg durum penne tészta
20 dkg lecsó
5 dkg pulyka kolbász
őrölt fehér bors
só
1 mokkáskanál olaj
Elkészítés:
A tésztát sós – forró vízben kifőzzük, majd leszűrjük és a kolbászos lecsóval alaposan átkeverve fogyasztjuk. A kolbászt felkockázzuk és csöppnyi forró olajon megpirítjuk. Utána hozzáadjuk a kész lecsót, és alaposan kiforraljuk. Tálaláskor összekeverjük a tésztával.
Uzsonna: Szezámos – datolyás répa csemege
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 dkg szárazon pirított szezámmag
5 dkg datolya felkockázva
10 dkg finomra reszelt sárgarépa
2 dkg méz
Elkészítés:
Mixerbe tesszük a hozzávalókat és alaposan összedaráljuk.Frissen fogyasztjuk.
Vacsora: Csípős üvegtészta-saláta
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
3 dkg üveg tészta
10 dkg kalifoniai paprika
10 dkg főtt kukorica
1 fél fej jégsaláta
1 dl zsírszegény tejföl
1 db vékony, erős, hegyes paprika (aki nem szereti a csípőset, az a paprikát helyettesítheti 1 db paradicsommal)
almaecet
őrölt fehérbors
só
Elkészítés:
Először az öntetet készítjük el. Ízlés szerint a tejfölbe almaecetet, csipetnyi őrölt fehérborsot, sót, vékonyra felkarikázott erős - hegyes paprikát (ha nem szereted a csípős ízt, a paprikát helyettesítheted 1 db paradicsommal) keverünk el. A tésztát bő, sós – forró vízbe tesszük, de már nem főzzük meg, csak 2-3 percig a vízben áztatjuk. Egy tálban összekeverjük a vékony csíkokra metélt kaliforniai paprikát, főtt kukoricát, tépett jégsalátát, és hozzáadjuk a lecsepegtetett üvegtésztát. Fogyasztás előtt a tálban lévő alapanyagot alaposan elkeverjük az öntettel.
Második nap:
Mártásos tésztát készítünk és 5 egyenlő részre osztva fogyasztjuk, a napszaki étkezések szerint.
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
15 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült tészta
50 – 50 dkg sárgarépa, petrezselyem gyökér, karalábé
20 dkg zöldborsó
só, őrölt bors, zeller és petrezselyem zöld – ízlés szerint
Elkészítés:
A zöldségeket beízesítve pici olajon átpirítjuk és kevés vízzel felengedve készre pároljuk. Utána lefedjük. A tésztát enyhén sós-bő forró vízben kifőzzük. A zöldségeket összeturmixoljuk. A mártást és a tésztát 5 egyenlő részre osztjuk és adagonként (1,5 – 2 óránként) elfogyasztjuk az alábbiak szerint:
Reggeli: 1 adag tészta, 1 adag mártással
Tízórai: 1 adag tészta, 1 adag mártással
Ebéd: 1 adag tészta, 1 adag mártással
Uzsonna: 1 adag tészta, 1 adag mártással
Vacsora: 1 adag tészta, 1 adag mártással
Harmadik nap:
Reggeli: Sonkás kifli, zelleres céklashake
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 db sima kifli
10 dkg fekete erdei sonka
2 dkg light margarin
10 dkg friss reszelt zeller
2 dl céklalé
Elkészítés:
A zellert a céklalével összeturmixoljuk. A kiflit félbe vágjuk, megkenjük margarinnal, rátesszük a sonkát és még frissen elfogyasztjuk.
Tízórai: Körte
Hozzávalók (1főre számított, tisztított mennyiség):
15 dkg körte
Elkészítés:
A körtét megmossuk és fogyasztjuk.
Ebéd: Cukkinis pizza
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
80 gr finomliszt
60 gr teljes kiőrlésű liszt
1/2 db tojás
2x 1 teáskanál olaj
fél mokkáskanál sütőpor
só, szárított oregáno, őrölt bors
olaj a sütő kikenéséhez
2 evőkanál pizza krém
1 evőkanál ketchup
30 dkg cukkini
10 mozzarella sajt (a tasakos)
Elkészítés:
A pizza tészta:
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. Összegyúrjuk a 80 gr finomlisztet, 60 gr teljes kiőrlésű lisztet, 1/2 db tojást, 1 teáskanál olajat, fél mokkáskanál sütőport, pici sót, 1 mokkáskanál szárított oregánót 0,5 dl vízzel és kb. 0, 5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Utána olajjal kikent kerek pizza sütőbe terítjük, és 10 -15 percre a forró sütőbe tesszük.
Közben a cukkinit vékonyra karikázzuk, kissé megsózzuk, és mindkét oldalát 1 teáskanál olajon, 2-2 percig elősütjük. Az idő leteltével kisütött pizzatésztát alaposan megkenjük pizza krémmel (amelyet előtte pici vízzel felhígítunk), majd megrakjuk az elősütött cukkinivel. Frissen őrölt borssal, sóval ízesítjük, és befedjük a szeletelt mozzarella sajttal. 10-15 percre visszatesszük a meleg sütőbe. Cikkre vágva, ketchuppal megcsöpögtetve tálaljuk.
Uzsonna: Kiwis ananász lé
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
5 dkg kiwi
1 dl 100%-os ananászlé
1 dl víz
Elkészítés:
A hozzávalókat összeturmixoljuk, pohárba töltjük és megisszuk.
Vacsora: Lebbencsleves
Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
5 dkg burgonya
1 dkg lebbencstészta
3 dkg sárgarépa
3 dkg petrezselyemgyökér
1 dkg füstölt kenyér
1 dkg szalonna
vöröshagyma, fűszerpaprika, lecsó, kömény, só, őrölt bors - ízlés szerint
Elkészítés:
Főzőedénybe tesszük a szalonnát, kissé kiolvasztjuk és átpirítjuk a lebbencstésztát. Hozzáadjuk a lecsót, a fűszereket és a kockázott zöldségeket, majd felengedjük 4 dl vízzel. Lefedjük. 20 perc alatt készre főzzük és fogyasztjuk.
Ne feledd: a kúra akkor hatásos igazán, ha mindhárom napon 2 liter vizet is elfogyasztasz az ételek mellé!
|