3 napos tsztakra a knnyebb emsztsrt
forrs: wellnesscafe.hu 2009.08.24. 12:20

Tekerheted villra, stheted ropogsra, egy biztos: a tsztnak nehz ellenllni. Ha ehhez mg hozzvesszk, hogy tele van vitaminnal s rtkes svnyi anyagokkal akkor az idei sz nem mlhat el egy hromnapos tsztakra nlkl. Lssuk mirt!
Tsztavltozatok egy tmra
A tsztnak szmtalan fajtja ltezik, amely fgg attl, hogy milyen gabonbl kszlt, s mit adtak mg hozz. Az rsos emlkek – s a rgszeti leletek tansga szerint, mr eleink sem vetettk meg ezt a laktat, de annl egszsgesebb finomsgot: a knaiak pldul ktezer ve fogyasztjk.
Amit a tsztrl tudni rdemes:
- Magyarorszgon ma fleg a 4- s 8 tojsos, bzbl kszlt tsztk vannak forgalomban. m egyre nagyobb az rdeklds a durumbzbl, rizsbl kszlt termkek irnt is
- Kszlhet fehr- s teljes kirls lisztbl
- Dsthat termszetes sznez anyagot tartalmaz zldsgflkkel - pldul srgarpval vagy spenttal
- A tszta knnyen emszthet: a teljes kirls lisztbl kszlt fajtknak magas a rosttartalmuk, gy javtjk az emsztst, mert a rostok segtik a blrendszerben a mr emsztett tpllk tovbb haladst. Ha ezt a fajtt vlasztod, biztos nem maradsz hes, mert magas a telt rtkk is
- A bzbl kszlt tsztk gazdagok B vitaminban
- A durumbza lisztje, tojs nlkl is (magas sikrtartalmnl fogva) kivl minsg alapanyag tszthoz
- A rizslisztbl kszlt tsztk nem csak sznestik az trendnket, de nagyon gyorsan elkszthetk
Prbld ki hromnapos tsztakrnkat: mert knny megemszteni – hsgrzet nlkl, javtja az emsztsed, s olyan rtkes vitaminokhoz, svnyi anyagokhoz juttatja a szervezeted, mint: a B vitamin, kalcium, foszfor, kn, klium, ntrium, vas, cink, mangn, rz s szilcium.
1. Nap
Reggeli: 1 db ftt tojs, 1 db kornspitz, 10 dkg friss uborka
Hozzvalk (1 fre szmtott, tiszttott mennyisg):
1 db tojs
1 db kornspitz
10 dkg friss uborka
s
Elkszts:
A tojst zls szerint lgyra fzzk s megszzuk. A kornspitzzel, s az uborkval fogyasztjuk.
Tzrai: Grapefruit
Hozzvalk (1 fre szmtott, tiszttott mennyisg):
1 db 50 dkg-os grapefruit
Elkszts:
A grapefruitot alaposan megmossuk, majd flbe vgjuk s kikanalazzuk a gymlcst a hjbl.
Ebd: Lecss, kolbszos penne tszta
Hozzvalk (1 fre szmtott, tiszttott mennyisg):
6 dkg durum penne tszta
20 dkg lecs
5 dkg pulyka kolbsz
rlt fehr bors
s
1 mokkskanl olaj
Elkszts:
A tsztt ss – forr vzben kifzzk, majd leszrjk s a kolbszos lecsval alaposan tkeverve fogyasztjuk. A kolbszt felkockzzuk s csppnyi forr olajon megpirtjuk. Utna hozzadjuk a ksz lecst, s alaposan kiforraljuk. Tlalskor sszekeverjk a tsztval.
Uzsonna: Szezmos – datolys rpa csemege
Hozzvalk (1 fre szmtott, tiszttott mennyisg):
1 dkg szrazon pirtott szezmmag
5 dkg datolya felkockzva
10 dkg finomra reszelt srgarpa
2 dkg mz
Elkszts:
Mixerbe tesszk a hozzvalkat s alaposan sszedarljuk.Frissen fogyasztjuk.
Vacsora: Csps vegtszta-salta
Hozzvalk (1 fre szmtott, tiszttott mennyisg):
3 dkg veg tszta
10 dkg kalifoniai paprika
10 dkg ftt kukorica
1 fl fej jgsalta
1 dl zsrszegny tejfl
1 db vkony, ers, hegyes paprika (aki nem szereti a cspset, az a paprikt helyettestheti 1 db paradicsommal)
almaecet
rlt fehrbors
s
Elkszts:
Elszr az ntetet ksztjk el. zls szerint a tejflbe almaecetet, csipetnyi rlt fehrborsot, st, vkonyra felkarikzott ers - hegyes paprikt (ha nem szereted a csps zt, a paprikt helyettestheted 1 db paradicsommal) kevernk el. A tsztt b, ss – forr vzbe tesszk, de mr nem fzzk meg, csak 2-3 percig a vzben ztatjuk. Egy tlban sszekeverjk a vkony cskokra metlt kaliforniai paprikt, ftt kukorict, tpett jgsaltt, s hozzadjuk a lecsepegtetett vegtsztt. Fogyaszts eltt a tlban lv alapanyagot alaposan elkeverjk az ntettel.
Msodik nap:
Mrtsos tsztt ksztnk s 5 egyenl rszre osztva fogyasztjuk, a napszaki tkezsek szerint.
Hozzvalk (1 fre szmtott, tiszttott mennyisg):
15 dkg teljes kirls lisztbl kszlt tszta
50 – 50 dkg srgarpa, petrezselyem gykr, karalb
20 dkg zldbors
s, rlt bors, zeller s petrezselyem zld – zls szerint
Elkszts:
A zldsgeket bezestve pici olajon tpirtjuk s kevs vzzel felengedve kszre proljuk. Utna lefedjk. A tsztt enyhn ss-b forr vzben kifzzk. A zldsgeket sszeturmixoljuk. A mrtst s a tsztt 5 egyenl rszre osztjuk s adagonknt (1,5 – 2 rnknt) elfogyasztjuk az albbiak szerint:
Reggeli: 1 adag tszta, 1 adag mrtssal
Tzrai: 1 adag tszta, 1 adag mrtssal
Ebd: 1 adag tszta, 1 adag mrtssal
Uzsonna: 1 adag tszta, 1 adag mrtssal
Vacsora: 1 adag tszta, 1 adag mrtssal
Harmadik nap:
Reggeli: Sonks kifli, zelleres cklashake
Hozzvalk (1 fre szmtott, tiszttott mennyisg):
1 db sima kifli
10 dkg fekete erdei sonka
2 dkg light margarin
10 dkg friss reszelt zeller
2 dl cklal
Elkszts:
A zellert a cklalvel sszeturmixoljuk. A kiflit flbe vgjuk, megkenjk margarinnal, rtesszk a sonkt s mg frissen elfogyasztjuk.
Tzrai: Krte
Hozzvalk (1fre szmtott, tiszttott mennyisg):
15 dkg krte
Elkszts:
A krtt megmossuk s fogyasztjuk.
Ebd: Cukkinis pizza
Hozzvalk (1 fre szmtott, tiszttott mennyisg):
80 gr finomliszt
60 gr teljes kirls liszt
1/2 db tojs
2x 1 teskanl olaj
fl mokkskanl stpor
s, szrtott oregno, rlt bors
olaj a st kikenshez
2 evkanl pizza krm
1 evkanl ketchup
30 dkg cukkini
10 mozzarella sajt (a tasakos)
Elkszts:
A pizza tszta:
A stt elmelegtjk 200 C fokra. sszegyrjuk a 80 gr finomlisztet, 60 gr teljes kirls lisztet, 1/2 db tojst, 1 teskanl olajat, fl mokkskanl stport, pici st, 1 mokkskanl szrtott oregnt 0,5 dl vzzel s kb. 0, 5 cm vastagsgra kinyjtjuk. Utna olajjal kikent kerek pizza stbe tertjk, s 10 -15 percre a forr stbe tesszk.
Kzben a cukkinit vkonyra karikzzuk, kiss megszzuk, s mindkt oldalt 1 teskanl olajon, 2-2 percig elstjk. Az id leteltvel kisttt pizzatsztt alaposan megkenjk pizza krmmel (amelyet eltte pici vzzel felhgtunk), majd megrakjuk az elsttt cukkinivel. Frissen rlt borssal, sval zestjk, s befedjk a szeletelt mozzarella sajttal. 10-15 percre visszatesszk a meleg stbe. Cikkre vgva, ketchuppal megcspgtetve tlaljuk.
Uzsonna: Kiwis anansz l
Hozzvalk (1 fre szmtott, tiszttott mennyisg):
5 dkg kiwi
1 dl 100%-os ananszl
1 dl vz
Elkszts:
A hozzvalkat sszeturmixoljuk, pohrba tltjk s megisszuk.
Vacsora: Lebbencsleves
Hozzvalk (1 fre szmtott, tiszttott mennyisg):
5 dkg burgonya
1 dkg lebbencstszta
3 dkg srgarpa
3 dkg petrezselyemgykr
1 dkg fstlt kenyr
1 dkg szalonna
vrshagyma, fszerpaprika, lecs, kmny, s, rlt bors - zls szerint
Elkszts:
Fzednybe tesszk a szalonnt, kiss kiolvasztjuk s tpirtjuk a lebbencstsztt. Hozzadjuk a lecst, a fszereket s a kockzott zldsgeket, majd felengedjk 4 dl vzzel. Lefedjk. 20 perc alatt kszre fzzk s fogyasztjuk.
Ne feledd: a kra akkor hatsos igazn, ha mindhrom napon 2 liter vizet is elfogyasztasz az telek mell!
|