3 napos könnyű paprikakúra fogyókúrázóknak is
forrás: wellnesscafe.hu 2009.08.24. 12:27
Válaszd ezt a kúrát akkor, ha szeretnéd egy kicsit formába hozni magad, és szervezeted értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal jutalmaznád! Cukorbetegeknek és sportolóknak is ajánlott!
A világvezető paprika a chili paprika, édestől a tűzerős változatban. Hazánk is kiemelkedően magas paprikafogyasztónak számít, hiszen óriási mennyiségben termeljük, és dolgozzuk fel ezt a zöldséget. A paprika fajtája, színe szerint nagyon sokféle változatban kapható, de ezek közül csak a teljesen kifejlett, érett termés tartalmazza a legmagasabb mennyiségben az értékes vitaminokat, ásványi anyagokat.
Miért olyan jó?
A paprika energiatartalma - fajtától függően - igen elenyésző: 100 grammjában mindössze 20-30 kalória van. Tápanyagtartalma: 1,2-1,4 gr fehérje, 3-5 gr közötti szénhidrát, 1-1,5 gr rost és szinte 0% zsírtartalom. A C-vitamin mennyisége 100-300 mg között is lehet. Tartalmaz továbbá A-vitamint és B-vitaminokat, karotinokat, a színezékei révén pedig polifenolokat is rejt magában. A csípős, erős paprikákban jelentős a csípősséget adó kapszaicin, amely nemcsak fűszerként, hanem egyes betegségekben, állapotokban is segíthet! Használják izomlazításhoz, reumatikus kezelésekhez, de akár a derékfájás enyhítésére is, paprikaolaj vagy paprika kivonatként.
Milyet vásárolj?
- Frisset, azaz keményet, fényes héjút válassz, a vége ne legyen rothadt és foltok se legyenek rajta. Ha foltos, akkor akár penészes is lehet!
- Ha csípőset veszel, tudd meg, hogy a csípős mennyire csípős, sőt akár kóstold is meg nyugodtan, mert ebből nem javasolt főzni.
- Kizárólag magyar őrölt fűszerpaprikát vásárolj, hiszen mindenki ezt veszi a világon! A csomagolásán pontosan feltüntetik, hogy milyen minőségű! Ha piacon vásárolsz, akkor pláne kóstold meg, mert a hamisítás a kóstolás során rögtön kiderül!
Hogyan tisztítsd, mire figyelj fogyasztáskor?
- Ha nem azonnal készíted el, akkor 3-4 napig eláll a hűtő zöldséges rekeszében.
- Alaposan mosd meg tisztítás előtt, karikázhatod, szeletelheted, és ha szereted és bírod, nyugodtan edd meg a magos csumáját is, nem lesz bajod tőle!
- Ha erőset, csípőset vágsz fel, óvakodj az orrba- szembenyúlástól. Gyerekeknek vagy az állatoknak is kellemetlenséget okozhatunk, nem csak magunknak, hiszen nem csak a szájnyálkahártya érzi a csípősséget!
- Ha a paprika hegye csak enyhén csípős, a csumája felé haladva egyre erősebb lehet!
- Ha ismered a paprikás ételre hívott vendég ízlését, lehetőleg ne az ételbe tedd az erőset (pl.:lecsó, pörkölt), hanem mellé kínáljuk!
- Érdemes savanyúságként is fogyasztanod, hiszen értékes tápanyagait így is megőrzi.
- A fűszerpaprika forró zsiradékban adja ki jellegzetes zamatát is színét, de húzzuk le a tűzről az edényt, mert ha megég a paprika, csúnya színű és keserű ízű lesz!
- A csípős, erős paprika egészséges gyomrú embernél nem okoz panaszokat, sőt elősegíti az emésztést is!
- Az erősre nem ajánlott vizet inni, mert tovább erősíti a csípős hatást. A tej viszont csillapíthatja az égető érzést.
Kinek ajánlott a kúra?
- testsúlycsökkentőknek
- alacsony szénhidrát tartalma miatt cukorbetegeknek is
- változatosságot igénylőknek
- sportolóknak
- az egészséges étrend híveinek
- tehermentesítőknek
- székrekedésessel küszködőknek
Kinek nem ajánlott?
- aki allergiás rá
- epebetegeknek és azoknak, akik nem tűrik a friss paprika héját, magját, csípősségét.
Az alábbi 3 napos programmal alacsony energiatartalmú, de relatív jelentős C-vitamin és magas ásványi anyag tartalmú zöldségételekkel segíted a szervezeted. A kúra akkor lesz igazán hatásos, ha a 3 nap során napi 2 liter vizet is elfogyasztasz. Receptjeink 1 főre számított, tisztított mennyiségekre vonatkoznak.
Reggeli: Zöldpaprikás omlett
Hozzávalók:
- 15 dkg karikára vágott zöldpaprika
- 2 db tojás
- 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
- 0,5 dl soványtej
- ízlés szerint só
- 1 kávéskanál olaj
Elkészítés:
Az omletthez a karikára vágott paprikát keverd össze a habosra kevert tojásokkal, teljes kiőrlésű liszttel, tejjel, ízlés szerinti mennyiségű sóval. Pici forró olajon egy serpenyőben folyamatosan kevergetve süsd készre. Frissen, melegen fogyaszd!
Tízórai: 2 dl rostos, 100%-os almalé, 1 dl vízzel hígítva
Ebéd: Töltött paprika, paradicsommártásban
Hozzávalók:
- 2 db tölteni való paprika
- 10 dkg sovány darált hús
- 1/2 db tojás
- 2 evőkanál vízbe áztatott búzapehely
- ízlés szerint: só, fűszerpaprika, őrölt bors, vöröshagymakrém, zeller zöldje
- 1 kis doboz paradicsompüré
- 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
Elkészítés:
Először a tölteléket készítsd el! A sovány darált húst a tojással, a vízbe áztatott (és kicsavart) búzapehellyel, ízlés szerinti mennyiségű sóval, vöröshagymakrémmel, fűszerpaprikával, őrölt borssal keverd el. A töltött paprikához 2 db tölteni való paprikát csumázz ki és töltsd meg, majd enyhén sós, forró vízben főzd ki. Közben a paradicsommártáshoz egy főzőedényben 1 kis doboz paradicsompürét csomómentesre keverj el a liszttel, 3 dl vízzel (ez lehet akár a paprika főzővize is). Ízlés szerint aprított zellerzölddel, sóval fűszerezd és forrald fel. Tálaláskor a töltött paprikát a paradicsommártással melegen kínáld!
Uzsonna: 1 db csípős paprikás sajtkocka, 1 db karalábéval
Vacsora: Tökmagos zsemle, zelleres szardínia krém
Hozzávalók:
- 1 db tökmagos zsemle
- 5 dkg konzerv olajos szardínia
- 1 csokor aprított zeller zöld
Elkészítés:
A krémhez az olajos szardínia levét félig öntsd le, adj hozzá 1 csokor aprított zellerzöldet, majd mixerrel keverd krémmé. A félbevágott tökmagos zsemlét a krémmel kend meg, és már fogyaszthatod is!
Túrós töltött paprika, korpás keksszel
Hozzávalók:
- 12 db tölteni való, vastaghúsú paprika
- 20 dkg reszelt lilahagyma
- ízlés szerint: só, őrölt bors
- 3 dl natúr, zsírszegény joghurt
- 50 dkg sovány, probiotikumos túró
- 12 db Cukorstop, korpás keksz
Elkészítés:
A paprikákat csumázd ki, a leeső paprikadarabokat pedig vágd apróra. A túrót villával törd össze, és alaposan keverd ki a leeső paprikadarabokkal, ízlés szerint fűszerezd, szórd meg a reszelt hagymával, és öntsd hozzá a joghurtot. Ezt a keveréket 12 részre osztva töltsd vissza a paprikákba, majd tedd hűtőbe. 1-1,5 óránként egyél belőle 2-2 darabot, 1-1 db korpás keksszel. A lilahagyma helyett a hozzávalók közé kerülhet édes salátahagyma is!
Reggeli: 2 dl natúr joghurt, 2 vékony szelet málnalekváros kalács
Hozzávalók:
- 2 dl natúr joghurt
- 2 x1 teáskanál málnalekvár
- 2 vékony szelet sima kalács
Elkészítés:
A kalács szeleteket vékonyan kend meg lekvárral, és a joghurttal együtt fogyaszthatod is!
Tízórai: Paprikás paradicsomturmix
Hozzávalók:
- 2 dl 100%-s paradicsomlé
- 1 db paprika
- ízlés szerint: őrölt fehér bors
Elkészítés:
A hozzávalókat 1 dl vízzel, merülő mixerrel alaposan turmixold össze és ízlés szerint borsozd.
Ebéd: Tarhonyás hús, paprikasaláta
Hozzávalók:
- 15 dkg pulykamell
- 1 teáskanál olaj
- 5 dkg durum tarhonya
- ízlés szerint: só, őrölt bors, őrölt kömény, fűszerpaprika, aprított petrezselyem
- 5-5 dkg piros-zöld-sárga kaliforniai paprika
- 1 evőkanál fehérbor ecet
- 1 teáskanál reszelt vöröshagyma
- 1 mokkáskanál barna cukor
Elkészítés:
A tarhonyás húshoz a pulykamellet kockázd fel, forró olajon serpenyőben pirítsd át, majd a durum tarhonyával keverd el. Újra pirítsd át, majd a tarhonya mennyiségéhez mérve kétszeres mennyiségű vízzel öntsd fel, pici sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel, fűszerpaprikával ízesítsd. Kb. 20 perc alatt gyakori kevergetés mellett főzd puhára. Melegen fogyaszthatod. A salátához a paprikákat metéld vékonyra, picit sózd. 1 dl vízben a fehérborecetet, reszelt vöröshagymát, barna cukrot és az aprított petrezselyemzöldet keverd ki, és ezzel az öntettel a paprikaszeleteket borítsd le. Frissen fogyaszd!
Uzsonna: 2 dkg chilis csoki
Vacsora: Hagymás-paprikás sült sonka, 1 szelet rozskenyér, 3 dl víz
Hozzávalók:
- 10 dkg karikára vágott újhagyma
- 10 dkg metélt friss paprika
- 1 kávéskanál olaj
- 10 dkg vékony metéltre vágott sonka
- 1 szelet rozskenyér
Elkészítés:
A vágott hagymát és paprikát egy serpenyőben felforrósított olajra dobd, és rögtön adj hozzá 10 dkg vékony metéltre vágott sonkát. 2-3 perc alatt folyamatos kevergetés mellett süsd meg, és frissen, a rozskenyérre halmozva fogyaszd!
|